Miért írtunk a csoportommal egy mondatos összefoglalókat, fogalmazásokat? Mi az a logline, eszik-e vagy isszák?

 

Miért írtunk egy mondatos fogalmazásokat regényekről, könyvekről?

Mi az a logline, eszik-e vagy isszák? Mire használhatod?

 

  A logline a regény egyetlen mondatos összefoglalója.

  A logline (+a téma vagy a premissza) alapján szem előtt tarhatod, hogy miről is szól a könyved, regényed, hogy mi a tartalma. A loglinet arra használhatod, hogy a sztorid fókuszát, gyújtópontját megtaláld. Érdemes tehát előre megírnod. Küzdj csak szépen meg vele!



  Facebook csoportommal, a KAM VIP Könyves Csoporttal az első KAM Napok alkalmából többek között egy mondatokkal játszottunk, ilyeneket írtunk. Ha van kedved ilyen hasznos és érdekes játékokhoz, akkor csatlakozz hozzánk! Szeretettel várunk és fogadunk!

  Ugye, hogy mennyire nem egyszerű röviden összefoglalni a könyvedet, vagy esetleg amit olvasol? Kinek is jutott eszébe, hogy ilyen agymenést csináljon, és ennyire röviden kiagyalja, miről szól az írása?

  Nos, a loglinet eredetileg arra találták ki, hogy a hatalmas pénzekkel dolgozó, és szörnyen leterhelt filmiparban egy „véletlen” vagy pár perces találkozás alkalmával az író a kész forgatókönyvére irányítsa például egy hollywoodi producer figyelmét. Mivel a producerek hetente száz vagy több száz forgatókönyvet kapnak válogatni, nincs idejük mindet elolvasni. Akárcsak a könyvkiadók szerkesztőinek, még kötelező 5 oldalas szinopszist sem. Ezért láthatod, ha te fel tudsz egyetlen percben egy érdekes történetet vázolni, akkor a kézirítodat is érdemes lehet elolvasni.

  A regényírónak általában „mumus” a marketing, de hatékonyan segíti, ha kitalál egy ilyen találó mondatot a regényéhez.

  Így jó fényt is vet rád, hogy nem magyarázod fél órát Ádámtól és Évától, esetleg csapongva a kedvenc részeid közt, szerelmi vagy más csatározásokig a könyvedet. Ha bárki, akár egy szerkesztő kérdez róla, nagyon jó benyomást szerzel nála egy frankó logline-al.

  Az írásban segít téged, ha mielőbb összefoglalod magadban ezt a mondatot, hogy pontosan tudd, miről is szól a regényed, a könyved! Több száz oldalt, hidd el, nem könnyű így frappánsan összefoglalni, bár még az olyan 600-800 oldalas könyvek írói is, mint például a Trónok harca, megírják, ha kell, akárcsak a szinopszist vagy a premisszát.

  A logline tartalmazza:

1.       Ki a főhős? Lehetőleg név nélkül, de mindenképpen inkább utalni helyes valami jellegzetességére.

2.       Mi a célja, amerre halad? Vagy mi a problémája, ami megoldásra vár.

3.       Mi az a dolog, illetve személy, ami, vagy aki akadályozza?

4.       És a pontos téteket, illetve a katalizátort!

5.       + Ha érdekes a helyszín, amivel operál a szerző, akkor meg szokták vele nyitni a loglinet.

  Fontos, hogy egyedinek és specifikusnak kell, legyen, mert akkor nem tudják összekeverni a sok száz másik hasonló történettel, amit igen, bármilyen fájdalmas ezt hallanod, de megírtak mások már előtted! Ezért muszáj a te egyedi specialitásodba kapaszkodnod, és ezt megmutatni a logline-ban.

  A jó logline megmutatja, hogy a történeted mitől emelkedik ki a többi közül!

  Ragadd hát meg a lehetőséget, vagyis a munkát, és igenis, mielőbb írd meg a te egy mondatod!

  Akármilyen bonyolult a történeted, sőt, másképp fogalmazok: minél bonyolultabb a történeted, annál inkább fontos a logline.

Megjegyzések