Nem megy az írás? Írj róla! 14 +1 tipp írói válság ellen


Öveket bekötni! Vigyázat! Csak akkor olvass tovább, ha komolyan gondolod! Tippek következnek válságban lévő íróknak.

Kérés:
Légyszi, nézd meg ezt a listát! Írd meg nekem, hogy miről olvasnál részletesebben, és mi maradt ki?

0. tipp? Ó, az is van? Íme: 
Nem megy az írás? Írj róla!

Akár hiszitek, akár nem, ez a cikkem a blogon olvasók tömegeit vonzza a mai napig, és sok levelet kaptam, hogy fellelkesítettem vele másokat.

Amikor tehát írói válságban vagy:

1. Lazíts! Csinálj valami teljesen mást, de főleg, ha teheted, kapcsolódj ki a kedved szerint. Nézz meg egy filmet, játssz a tesóiddal, a barátaiddal, a gyerekeddel, a kutyáddal vagy a póniddal, dolgozz valamit, sétálj egyet, mozogj és főleg hallgass sok zenét!


2. Olvass, amit csak akarsz!

3. Igyál eleget! A fáradtság, a dekoncentráltság, a rosszkedv, a depresszív hangulat, a fejfájás és az álmatlanság is sokszor annyin múlik, hogy iszol-e 2-3 l tiszta vizet és rendes otthon készített teát.

4. Egyél egy nap többször kevesebbet, hogy folyamatosan biztosítsd magadnak a tápanyagot! Mert az agyadnak sok szénhidrátra van szüksége amikor alkot, pont úgy, mint amikor tanul! És ez nem a sok cukrot vagy pékárut jelenti.

5. Mozogj eleget, mozogj intenzívebben napi minimum 40 percet! El is oszthatod. :)

6  A zene nagyon fontos. Egyszerűen csodákat tesz! De tényleg. Sokan sokkal jobban tudnak tanulni és írni, ha nekik tetsző és hangulatuknak megfelelő, halk zene szól. Lehetőleg olyasmit hallgass ilyenkor, amiben nincs szöveg vagy ha mégis, akkor nem érted! Azért, hogy ne figyeljen rá az agyad, a kreativitáshoz ugyanis pont egy másik részét kell aktivizálnod, mint ahol a beszéd van, az nem jó, ha aktív most.

7. Rakj rendet a szobádban! Főleg ahol írsz! A rendes, tiszta környezet serkenti az agyműködést, a lazítást. Nem beszélve róla, hogy nem azzal foglalkozik az agyad, amit legalább annyira meg kéne csinálnod, mint amennyire utálod. Ez tőlem is sarkalatos figyelmet kíván, mert szívesebben ülök le írni, mint amilyen szívesen pakolom el a cuccom. De ha kész a rend és kitakarítottam, boldogan lazul el az agyam és hamarabb csinálja meg, amire kérem. :)

8. Néha válts helyet az íráshoz! Az alkotási és a fontosabb teendők helyszíne nem mindenkinél jó, ha ugyanaz. A tudatalatti dolgozik és kötheti az agyadat a másik tevékenységhez, például tanuláshoz vagy mondjuk számlabefizetéshez, és ezen stresszelhet. Nem jó folyton változtatni, bár nyilván attól is függ, mennyire mélyülsz el írás közben, hiszen van aki a buszmegállóban is ír, van, aki otthon az ágyában, akad, aki laptopon, mint én is, de a kisebbik lányom például csak a telóján dobálja fel az írásait.


9. Szellőztess gyakran! Nálam ilyenkor majdnem egész nap nyitva van az ablak. Nem gondolunk rá, pedig a friss levegő csodákra képes.

10. Inspirálódj, és ha kell, nézelődj a környezetben, hátha eszedbe jut, hogy mit, hogyan lehetne megoldani, jobbá tenni, ami napi, heti szinten okoz problémát. Ezeket az ötleteidet simán feljegyezheted magadnak és bármikor felhasználhatod egy-egy írásba.

11. Olvasd vissza egy kész munkádat, vagy annak az írásnak egy részletét, amiben elakadtál. Állítsd be a telódat, hogy jelezzen és adj az ezzel való szöszölésre mondjuk 20 percet magadnak! Mielőtt nekiállsz, beszéld meg magaddal és hidd el magadnak, hogy ezután a feladat után már írsz is. Ilyesmit is lehet, egy dologra figyelj, hogy javítgatni, szerkesztgetni ne állj meg írás közben, hogy folyamatosan jöjjön csak ki belőled, ami akar, amit így írsz, az közelebb visz az olvasóid lelkéhez. Mert az agynak egy teljesen más tevékenysége kell a szerkizéshez, mint az íráshoz. Mindig vigyázz, ne vonjon el! Gyakran így veszítjük el a fonalat, mert nagyon erőszakos a figyelő és elemző agyunk, de cseppet sem kreatív. Ráérsz molyolni az irományoddal, ha már leírtad.

12. Írj ötlet füzetet! Ha elkap a fehér lap, vedd elő!

13. Hopp, most jut eszedbe, hogy elfelejtetted a vázlatot? Akkor hagyd a csudába az írást és gyorsan pótold be! Írj vázlatot és egy oldal szinopszist magadnak, hogy lásd, honnan, hová, milyen utakon keresztül szeretnél eljutni a sztoridban!

14. Dolgozd ki a szereplőidet, a hátteret és a világot a történethez. Minél részletesebb, annál jobban fel tudod használni a könyvben, még ha nem is kell mindent beleírnod majd, csak amit megkövetel.

+1. De bármit csinálsz, egyet fogadj meg: Légy türelmes saját magaddal! Az írás az egyik legklasszabb és legmegterhelőbb szellemi cselekvés. Adj rá időt magadnak, hogy felkészülj!

Ugye, milyen egyszerű?:)

Játék: 
Ugye te se vagy kivétel, veled is történt már ilyesmi? Te hogyan oldottad meg a helyzetet? Vagy hogyan oldódott meg látszólag magától? Neked milyen ötleteid vannak elűzni a fehér lapot, ezt az írói szörnyet? Írj komit!

Ajánlott irodalom is van, mert senki se úgy születik, hogy írni tud, hanem úgy, mint mások, kisbabaként. Nekem is és mindenkinek tanulnia kell és fejlesztenie magát az alkotásban. Írói játék ötleteim nagy részét sem én találtam ki, hanem segített a sok olvasás és tanulás. Ha te is ilyen vagy, olvass kreatív írói könyveket, például ezek közül is választhatsz, nekem nagyon bejöttek: 

Könyvek: 
Fritz Gesling: Kratív írás; Vidi Rita: Írni bárki tud; Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet 

Blogok: 
Vidi Rita blogja; Talentum mobile; Így neveld a regényedet ; Bekezdés; Cassy Blacksmith blogja
...

Emlékeztek még Az erő legyen veled! című cikkemre? Egy tréfás, igaz történet a fehér lapról és a mezei íróról.

Ha nem, akkor itt lapozzátok fel!



Megjegyzések