Hogyan írj regényvázlatot? 2. rész - Alapfelvetés, beállítás, szereplők

 

Hogyan készítsünk regény vázlatot


  A Hogyan írj regényvázlatot? 1. rész-ében a vázlat mibenlétét, előnyeit és hátrányait mutattam be, és azt, hogy mi a legelső pont, amit tisztáznod kell. Ha esetleg lemaradtál róla, javaslom, hogy olvasd el a címre kattintva! Képben vagy? Most akkor csapjunk a lovak közé!

  Mindenekelőtt hadd emeljem ki, hogy nagyon fontosnak tartom, hogy vázlatírás, tervezés ide, vagy oda, minden nap írj! Kerüljön papírra, Wordbe, aminek kell, írd le, ami csak eszedbe jut, a könyved fiktív jeleneteit, párbeszédeit, képeit, egyéb ötleteit! Javítani, hozzá tenni, elvenni belőle ráérsz, míg el nem készül a kéziratod. Író vagy, hát írj!



1. Részletezd az alapfelvetést és a helyszínt

 

  Ez a történet alapötlete. A feltételezés megtalálásának jó módja az, hogy kérdezd meg magadtól: „Mi történne, ha…?” Például: Mi történne, ha egy angol lord és felesége halála után a kisfiukat emberszabású majmok nevelnék fel az afrikai dzsungelben, aki így a túlélés miatt felnőttkorára már-már természetfelettinek mondható képességekkel rendelkezne erő és érzékelés terén? (Edgar Rice Burroughs: Tarzan)

  Ezután segíthet, ha felteszel magadnak néhány kulcsfontosságú kérdést, és megválaszolod, mert ezek elősegítik az alapfeltevés kibővítését és új ötleteket adhatnak. Kérdezz ilyeneket, mint:

 

- Ki a főszereplő?

- Mi a helyzet?

- Hogyan változik a főszereplő a regény elejétől a végéig? Egyáltalán változik-e?

- Mi a célja?

- Mit akar?

- Hogyan kapja meg vagy nem kapja meg azt, amit akar?

- Van egy ellentétes erő, amely megakadályozza a főszereplőt e cél elérésében?

- Mi a regény központi konfliktusa?

- Mi a helyzet a központi témával - mit próbálsz mondani?

  Miután kidolgoztad a válaszokat ezekre a kérdésekre, írd le a regényt egy bekezdéssel. Gondolj rá, mint a vasútállomásokra, amiken mindenképpen keresztülrobog vagy megáll a vonatod.

 

2. Határozd meg az alapbeállítást


  Egy regényben az idő és a hely, pontosabban a beállítás ugyanolyan fontos lehet, mint a karakterek. Az olvasóknak érzékelniük kell, hol, mikor történnek a dolgok, ugyanúgy, mint hogy miért, még ha nincs is kimondva, szájbarágva minden információ. Neked, az írónak pedig mindenképpen tisztában kell ezzel lenned.

  A tervezés beállítása számos dologtól függ, attól függően, hogy milyen regényt írsz. Közelebbről ismerd hát meg! Végezz annyi kutatást, amennyit csak tudsz! Ha regényed a valós világban van, keress fényképeket, leírásokat és egyéb anyagokat az ötleteid bemutatására!



  Keress annyi írásbeli és vizuális információt, amennyit csak tudsz, és képzeld el a beállításaidat a fejedben! Írj le minél több apró részletet: mindentől kezdve, hogy valami hogyan néz ki, hogy hangzik, egészen odáig, hogy milyen lehet a szaga, íze, vagy milyen érzés tapintani stb. Akkor is csináld ezt meg, ha lehetséges, hogy nem használod fel mindet a regényedben, hiszen nem is ez a cél. Mégis, ha szükség lesz rá, ott lesz neked, hogy életszerűen tudj írni róla, hogy az olvasó érzékelje, amit a hős.


3. Ismerd meg karaktereidet


  Írj karakterprofilokat! Képzeld el őket! Tegyél úgy, mintha bemutatnád ezeket a karaktereket a barátaidnak. Mit mondanál velük? Milyen részleteket tartalmazna a bemutatásuk, vagy bemutatkozásuk, és mely részleteket hallgatnál vagy hagynának el - és miért? Milyen utat tesznek meg az egyes szereplők a regényben? Honnan indulnak, és hová jutnak? Ki lesz a regény cselekményének központi eleme, és ki az, aki csak színként szolgál majd a háttérben? Ki a protagonista, ki a bizalmasa, ki a deuteragonista, az antigonista, és más mellékszereplők? Kik a beavatott és kik nem beavatott főbb mellékszereplők?

  A karakterek típusairól még fogok szólni, s akkor majd ide linkelem a cikk elérhetőségét.

  Fejleszd a karakter hátterét! Gondolj azokra a pillanatokra az egyes karakterek életében, amelyek arra a pontra vezetik őket, hogy bevezetted őket a regénybe. Milyen elemek alakították személyiségüket és a karakterként való fejlődésüket? Van-e még egy megoldatlan kérdés, amely döntő jelentőségű a cselekmény szempontjából?

  Készíts interjút a szereplőiddel! Lehet ez sima beszélgetés, de ágyazhatod egy modern showműsorba is akár, teli meglepetésekkel! Az egyik módszer a kérdések és válaszok lefolytatása a legfontosabb szereplőkkel, így többet megtudhatsz róluk. Tégy fel kérdéseket a karaktereidnek és a szereplőiddel egymásnak is, így olyan személyes képet kaphatsz, amilyet csak akarsz! A te kérdéseidhez a saját szavaidat használd, a karakteredhez az övéit!

 Minél részletesebben ismerd meg a szereplőidet, olyasmit is végy górcső alá, ami nem feltétlenül kerül a regénybe, de neked ismerned kell őt! Ez olyan fontos, hogy újra leírom: Minél részletesebben ismerd meg a szereplőidet!

  Folytatása következik... To be continued...


Itt találod a dolgok elejét:

Hogyan írj regényvázlatot? 1. rész - Mi a vázlat? Mik az előnyei? Mik a hátrányai? Hogyan fogj hozzá? Kattint ide, és máris olvashatod.


A következőkben gyakorlatias megoldásokat találsz, mivel és hogyan csináld meg a feladatot, és hogyan is érdemes belevágnod az írásba: 

Hogyan írjunk regényvázlatot? 3. rész. Kattints ide és máris olvashatod


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá: